Now Reading
Top 10 w diecie ciężarnej.
3

Jak z pewnością wiesz, kwas foliowy, błonnik i żelazo są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla ciebie i rozwijającego się dziecka. To czego możesz nie wiedzieć to fakt, że na przykład wszystkie trzy możesz dostarczyć swojemu organizmowi jedząc szczypiorek lub jeśli chcesz zwiększyć spożycie wapnia, włączyć do diety figę.
Oto 10 pysznych rzeczy, które dostarczą ci wszystkich składników, których potrzebujesz podczas ciąży. Źródło: The 100 Healthiest Foods to Eat During Pregnancy

1. Figi

figi
Porcja: 1 szklanka (około 8 suszonych fig)
W 1 filiżance suszonych fig, jest aż 5 gram błonnika. Dodatkowo, figi są doskonałym i nie mlecznym źródłem wapnia. Jedna porcja zawiera około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania (1,000 miligrama). Oczywiście mają wysoką zawartość cukru, dlatego dobrze jeść je rano i przepłukać zęby. Potas, fosfor i magnez są niezbędne dla 32 zębów, które będą rosnąć u twojego dziecka.
Figi są ​​też dobrym źródłem żelaza. Niedobór żelaza może spowodować niedokrwistość, zwłaszcza w okresie ciąży. Poprzez zwiększenie objętości krwi oraz rosnące wymagania ze strony dziecka i zapotrzebowanie na  żelazo, które potrzebne jest do produkcji milionów czerwonych krwinek potrzebujesz go znacznie więcej. Duszone figi (w 1 szklance) zawierają około 3 miligramów żelaza (około 10 procent dziennego, zalecanego spożycia). Ta sama ilość fig może dostarczyć organizmowi 23 mikrogramów witaminy K, która  potrzebna jest do prawidłowego krzepnięcia krwi i tworzenia kości.

Jeśli nie lubisz suszonych fig, zastąp je świeżymi lub zrób z nich przecier.

Przykładowy przepis: Kasza bulgur z figami na śniadanie.
WsteczStrona 1 / 10Dalej
What's your reaction?
Interesujące
18%
Pozytywne
27%
Ważne
9%
Zaskakujące
18%
Niezbędne
0%
Trudne
18%
Łatwe
9%
About The Author
Mama w Formie
3 Comments

Leave a Response

*