Now Reading
3 sprawdzone pomysły na smaczne i zdrowe śniadanie
0

3 sprawdzone pomysły na smaczne i zdrowe śniadanie

Kids breakfast oatmeal porridge with fruits and nuts

Jak przyrządzić śniadanie szybko, zdrowo oraz smacznie? To pytanie zadaje sobie codziennie wiele osób, które pracują i często nie mają zbyt wiele wolnego czasu na przygotowywanie posiłków o skomplikowanej recepturze. Jeżeli szukasz pożywnych, a zarazem pełnych witamin i składników odżywczych dań, to koniecznie wypróbuj 3 sprawdzone pomysły energetyzujące śniadania.

Gofry owsiane lub naleśniki

Ich wykonanie zajmuje niewiele czasu, a z pewnością ucieszy każde podniebienie. Do przyrządzenia gorfów lub naleśników potrzebne są: mąka (kukurydziana i jaglana), olej kokosowy (do smażenia), ksylitol lub miód, proszek do pieczenia, jajka oraz mleko. Najpierw należy wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej misce ubić jajka z mlekiem oraz miodem, a następnie wrzucić do nich wcześniej wymieszaną mąkę z proszkiem. Po uzyskaniu jednolitej i gładkiej masy wlać ją do gofrownicy lub usmażyć w postaci naleśników na patelni (przyda się taka pozwalająca kontrolować poziom tłuszczu jak https://zasmakujradosci.pl/patelnia-oil-control-20-cm-olej-kujawski-gratis). Tak przygotowane smakołyki najlepiej podawać z pokrojonymi owocami lub konfiturą.

Omlet bananowo-marchwiowy

Do omletu należy przygotować jajka (ok. 3), dwa banany, jedną marchew, miód, cynamon i olej do smażenia. Marchew zetrzeć na tarce, a następnie lekko podsmażyć, aby zrobiła się miękka. W tym czasie w misce wymieszać jajka, cynamon, banany oraz miód i ubić je za pomocą trzepaczki. Do smażącej się marchwi dodać utworzoną masę, przykryć pokrywką i smażyć ok. 5 minut, a następnie całość przerzucić na drugą stronę i smażyć 2 minuty minut. Omlet można ozdobić świeżymi owocami (jabłkiem, jagodami), masłem orzechowym lub innym ulubionym dodatkiem.

Budyń kokosowo-owocowy

To nie tylko pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie, ale także na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Do przygotowania budyniu potrzebne będą: kasza jaglana, banan, mleko kokosowe, syrop z agawy (opcjonalnie także miód lub cukier kokosowy) oraz owoce (mogą być Twoje ulubione). Kaszę ugotować według instrukcji na pudełku. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać do niej mleko kokosowe. Tak otrzymany krem wrzucić do blendera razem z bananem, a także syropem z agawy (lub miodem czy cukrem kokosowym). Po zmiksowaniu przełożyć masę do kilku mniejszych miseczek, ale tak, aby pozostawić miejsce na owoce. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Po wyciągnięciu z lodówki (najlepiej na kilka minut przed jedzeniem) zalać go wcześniej podgrzanymi w garnuszku owocami i wymieszać. Smacznego!

What's your reaction?
Interesujące
0%
Pozytywne
0%
Ważne
0%
Zaskakujące
0%
Niezbędne
0%
Trudne
0%
Łatwe
0%
About The Author
Mama w Formie

Leave a Response

*