Now Reading
Atopowe zapalenie skóry (AZS) a dieta – zmiana nawyków żywieniowych
0

Atopowe zapalenie skóry (AZS) a dieta -zmiana nawyków żywieniowych

azs a dieta

Atopowe zapalenie skóry (AZS) a dieta – zmiana nawyków żywieniowych.

 

Atopowe Zapalenie Skóry a dieta

W obecnych czasach egzema w tym również atopowe zapalenie skóry tak zwane AZS wstępuje u osób w różnym wieku. Nie tylko u niemowląt i małych dzieci, ale również coraz częściej u osób dorosłych.
Czym jest AZS?

Atopowe Zapalenie Skóry polega na upośledzeniu naskórka. W miejscu dotkniętym atopią skóra staje się sucha, łuszcząca się i czerwona. Występuje w miejscach najbardziej delikatnych jak twarz, zgięcia łokciowe czy kolanowe, ale również może pojawić się na plecach, pośladkach, czy na całych rękach.
Wydawać by się mogło, że skoro skóra jest sucha to bariera lipidowa jest naruszona i wystarczy ją natłuścić. Otóż niezupełnie. Nawilżanie spowoduje ochronę tych miejsc przed zaognieniem, przyniesie również ulgę w pieczeniu i złagodzeniu stanu zapalnego. Dlatego do kremu na AZS warto dodać oleje kosmetyczne dobrej jakości, które maja wysoką zawartość kwasów Omega 3, bowiem te mają właściwości kojące i przeciwzapalne.
Jednakże jest to tylko łagodzenie podleczenie istniejących już objawów. Należy szukać przyczyny w kosmetykach ze sklepowej półki, detergentów, które używamy, i… UWAGA żywności jaką jemy.

Atopowe zapalenie skóry (AZS) a dieta – zmiana nawyków żywieniowych

AZS i alergia pokarmowa.
Warto się przyjrzeć, dlaczego występuje u nas atopowe zapalenie skóry. Zaburzenie bariery naskórkowej jest wywołane mutacją genu: filagryny białka, które występuje w naskórku i tworzy warstwę ochronną skóry. W wyniku niedoboru tych białek następuje zaburzenie funkcjonowania komórek nabłonkowych, nie tylko skóry, ale również innych błon śluzowych w naszym ciele między innymi błon jelitowych i błon w układzie oddechowym.

Dzieje się tak u osób, u których występuje reakcja alergiczna na różne produkty zawierające białka różnego pochodzenia na przykład: mleka, jaja, soi, pszenicy (gluten), ryb, skorupiaków oraz orzechów szczególnie ziemnych.
Jednakże zdarza się, że AZS jest reakcją alergiczną na produkty kwaśne takie jak: jabłka, pomidory, gruszki czy kako oraz czekolada.
Jednak Czasem trudno jest skojarzyć AZS z alergią pokarmowa dlatego, że jest to jedyna reakcja naszego organizmu na niektóre produkty spożywcze, które nas uczulają.

I mówię tutaj o żywności dostępnej w naszych sklepach. Łatwo dostępnych serkach, ciastkach czy nawet pieczywie dlatego, że maja mnóstwo składników niewiadomego pochodzenia
Dieta przy AZS

Często zmiana sposobu jedzenia przynosi ulgę. A z czasem poprawę stanu skóry i zdrowia.

Jeśli zaczniemy inaczej się odżywiać, będziemy bardziej świadomi produktów, które wybieramy na codzienne posiłki, będziemy czytać etykiety i wybierać produkty z dobrego źródła. Mamy w ten sposób wpływ na stan naszego zdrowia.

Dlatego jeśli czujemy się źle po pewnych produktach spożywczych, eliminując je z diety widzimy poprawę, warto zapisać sobie takie informacje gdyż przydatne będą dla lekarza bądź dietetyka podczas wywiadu.
Można również zgłosić się do alergologa i wykonać testy w kierunku wyżej wymienionych alergenów. Jeżeli wyniki wyjdą dodatnie, wtedy najprostszym sposobem jest usunięcie z codziennego jadłospisu produktu spożywczego wywołującego reakcję alergiczną. Jednakże warto jest zasięgnąć opinii dietetyka, gdyż usunięty produkt trzeba zastąpić innym składnikiem, a nowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana pod względem jakościowym i ilościowym specjalnie dla nas.

 

What's your reaction?
Interesujące
0%
Pozytywne
0%
Ważne
100%
Zaskakujące
0%
Niezbędne
0%
Trudne
0%
Łatwe
0%
About The Author
Magdalena Kocel-Nowakowska
Gotowanie, pieczenie i wymyślnie łatwych przepisów jest moją pasją, tym bardziej cieszy mnie to, że w mojej pracy mogę się nią dzielić z innymi. Podczas konsultacji każdy traktowany jest indywidualnie, gdyż każdy ma swoje cele i potrzeby związane z żywieniem i dietetyką, które chciałby zrealizować. Specjalizuje się we współpracy z kobietami w ciąży, oraz w okresie laktacji, a także w dietetyce dziecięcej już od momentu wprowadzania pierwszych pokarmów. Często również bilansuje jadłospisy dla dzieci z alergią i nietolerancją pokarmową. Podczas konsultacji każdy traktowany jest indywidualnie, gdyż każdy ma swoje cele i potrzeby związane z żywieniem. Oprócz konsultacji –opartych na zdrowym odżywianiu, prowadzę warsztaty edukacyjne dla dzieci i dorosłych na temat zdrowego żywienia, a także dla osób na dietach roślinnych, które poszukują pomocy w ustaleniu zbilansowanej vege - diety. Jestem absolwentką Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz studiów podyplomowych „Poradnictwo Dietetyczne – Postępy w żywieniu człowieka” w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Dodatkowo ukończyłam 4-stopniowy kurs Dietetyki w EPS Małgorzaty Szypnickiej. Prywatnie jestem wegetarianką, mamą 5 letniej Jagody, dzięki której poznałam w praktyce sekrety dietetyki dziecięcej. W wolnych chwilach spędzamy czas razem na wymyślaniu „zdrowych deserów”. Zapraszam na konsultacje osoby chcące wdrożyć zdrowe żywienie nie tylko dla siebie ale i dla całej rodziny.

Leave a Response

*