Ciąża
Now Reading
Czym jest wada cewy nerwowej w ciąży i jak jej unikać
0

Czym jest wada cewy nerwowej w ciąży i jak jej unikać

Wada cewy nerwowej powstaje w pierwszych tygodniach ciąży i jest wynikiem nieprawidłowości rozwojowych u płodu, tzw. zaburzeń zamknięcia cewy nerwowej, co skutkuje nieodwracalnymi zmianami rozwojowymi u dziecka.

Dlaczego u kobiet w okresie prokreacyjnym niedobory kwasu foliowego są niebezpieczne?

Nieprawidłowy poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety we wczesnym okresie ciąży może zwiększać ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu, zwłaszcza wad cewy nerwowej, które są jednymi z najpoważniejszych.

Kobiety w ciąży są grupą najbardziej narażoną na niedobory kwasu foliowego, ze względu na zwiększenie zapotrzebowania o ponad 50% związane z intensywnym rozwojem i wzrostem płodu, łożyska i tkanek matczynych.

Czym jest wada cewy nerwowej w ciąży i jak jej unikać

Co to jest kwas foliowy?

Kwas foliowy należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, jest to dziewiąta w szeregu witamina B 9. Po raz pierwszy została wyizolowana z liści szpinaku w 1941 r. Substancja ta i jej pochodne zaliczane są do folianów. Witamina B9 odgrywa kluczową rolę w biosyntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA, które są odpowiedzialne za prawidłowy wzrost i podział wszystkich komórek organizmu. Organizm człowieka nie potrafi sam wytwarzać kwasu foliowego, dlatego musimy dostarczać go z zawnątrz-z pożywienia oraz w postaci suplementu.

Czy samą dietą można uzupełnić niedobory kwasu foliowego w organizmie?

Trzeba pamiętać, że uzupełnianie kwasu foliowego z produktów żywnościowych nie jest gwarancją odpowiedniego poziomu w organizmie kobiety. Kwas foliowy zawarty w pokarmach ulega rozkładowi podczas przechowywania żywności, czy przygotowywania posiłków, np.: gotowanie brokuł powoduje straty nawet do 90% zawartości tej witaminy w porównaniu ze świeżym produktem, kilku dniowe przechowywanie sałaty, szpinaku, czy kapusty daje nam straty rzędu 50-60%. Ponadto picie dużych ilości herbaty, czy nieprawidłowe wchłanianie jelitowe utrudniają przyswajanie folacyny.

Czym jest wada cewy nerwowej w ciąży i jak jej unikać

Jak zapobiegać wadom cewy nerwowej?

Suplementacja kwasem foliowym w dawce co najmniej 400 mikrogramów na dobę 6-8 tygodni przed planowanym poczęciem oraz w pierwszych tygodniach ciąży jest efektywną metodą zapobiegania wadom cewy nerwowej, także u kobiet posiadających genotyp MTHFR.

Dlaczego warto wybierać suplement kwasu foliowego?

Kwas foliowy jest jednym z najlepiej przebadanych preparatów w ostatnich 30 latach na kobietach w ciąży w zakresie zapobiegania wadom cewy nerwowej.
Skuteczność suplementacji kwasem foliowym u kobiet przed ciążą i w pierwszych tygodniach ciąży została potwierdzona w licznych badaniach klinicznych polskich i międzynarodowych.

W Bonn przeprowadzono badania na zdrowych kobietach nie będących w ciąży, mające na celu porównanie wysycenia krwinek przez kwas foliowy i folian. Po około 6-8 tygodniach suplementacji zarówno w grupie kwasu foliowego, jak i folianu osiągnięto poziom bezpieczny (906 nmol/L).Dopiero po 24 tygodniach uzyskano wyższe stężenie folianów w krwinkach przy suplementacji folianu w porównaniu z kwasem foliowym. Ale klinicznie wynik ten nie jest znaczący. Kobieta musiałaby stosować pół roku przed zajściem w ciążę folian, aby osiągnąć wyższe stężenie, a i tak przy obu formach osiągnąć można poziom bezpieczny przy suplementacji trwającej 6 tygodni. Natomiast ważny i ciekawy jest inny parametr oceniany w badaniu, czyli stężenie w osoczu. Dlaczego? Otóż biorąc pod uwagę rozwój płodu, to właśnie osocze jest środkiem zapewniającym foliany embrionowi. Tutaj nie było żadnych różnic statystycznych w poziomach kwasu foliowego i folianu.

Czym jest wada cewy nerwowej w ciąży i jak jej unikać

Niedobory kwasu foliowego u polskich kobiet.

Polska należy do krajów o najwyższej w Europie umieralności niemowląt z powodu wad cewy nerwowej. Poziom spożycia produktów bogatych w kwas foliowy u polskich kobiet sięga rzędu 60-70% dziennego zapotrzebowania.

Z powyższych danych wynika, że kobiety w okresie prokreacyjnym dbając o siebie i planowane potomstwo powinny wybierać dobry preparat z odpowiednią ilością kwasu foliowego, ponieważ samą dietą trudno jest pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy.

Czym jest wada cewy nerwowej w ciąży i jak jej unikać

Przykłady poszczególnych produktów, które powinno się zjadać codziennie aby uzupełnić prawidłowy poziom kwasu foliowego w organizmie:

Świeże liście szpinaku – ok 1150 g

Blanszowane, lub surowe brokuły – ok 714 g

Brukselka – ok 780 g (w formie ugotowanej-straty nawet do 90% zawartości kwasu foliowego).

Zatem czy to możliwe? Pewnie tak, ale trudne do wykonania aby zjeść np. 1 kilogram szpinaku codziennie, dlatego bardzo ważny jest prawidłowy, zdrowy sposób odżywiania się w okresie poprzedzającym ciążę i w ciąży oraz uzupełnianie diety odpowiednio dobranymi preparatami o wysokiej jakości składników.

Naszym ekspertem była mgr inż. Dorota Świątkowska, dietetyk

What's your reaction?
Interesujące
100%
Pozytywne
0%
Ważne
0%
Zaskakujące
0%
Niezbędne
0%
Trudne
0%
Łatwe
0%
About The Author
Dorota Świątkowska
Dorota Świątkowska
Mgr Dorota Świątkowska specjalistka w zakresie żywienia i dietetyki klinicznej Od 17 lat pracuje w Klinice Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, od 7 lat dodatkowo w Klinice Dziecięcej Jednego Dnia oraz w przychodniach lekarskich i dietetycznych. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz studiów podyplomowych w Instytucie Żywności i Żywienia na kierunku poradnictwo dietetyczne. Jest ekspertem ‒ praktykiem. Od 17 lat pracuje z kobietami w ciąży i w okresie karmienia piersią w Klinice Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka, od 7 lat w Klinice Dziecięcej Jednego Dnia z dziećmi otyłymi i ich rodzicami. Zajmuje się również leczeniem otyłości, chorób metabolicznych i przewodu pokarmowego osób dorosłych. Uczestniczy w badaniach ogólnopolskich dotyczących oceny żywienia i stanu odżywienia kobiet w ciąży. Autorka wielu poradników i artykułów dotyczących zdrowego żywienia, między innymi: kobiet w okresie prokreacyjnym, w ciąży, dzieci otyłych w czasopismach medycznych i naukowych. Autorka poradnika żywienia kobiet w ciąży, powstałego w Instytucie Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją Nutricia oraz Poradnika dla rodziców dziecka otyłego powstałego dzięki Fundacji Instytutu Matki i Dziecka. Wielokrotnie uczestniczyła w programie pytanie na śniadanie TVP 2. Prowadzi wykłady o tematyce żywieniowej. Wiedzę oraz doświadczenie zdobyte w Klinice Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka wykorzystuje w licznych projektach edukacyjnych propagujących prawidłowo zbilansowaną dietę, zdrowy styl życia kobiet w ciąży oraz w okresie przedkoncepcyjnym. Zajmuje się kobietami z cukrzycą ciążową, cholestazą wątrobową, otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, a także kobietami w okresie karmienia piersią. Ciągle poszerza swoją wiedzę i kwalifikacje zawodowe uczestnicząc w licznych kursach i szkoleniach. Członek między innymi: Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Badań nad Otyłością, Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i Inne Zespoły Złego Wchłaniania. Mama trójki wspaniałych dzieci, prowadząca zdrową kuchnię, zgodną z porami roku. Uwielbia ludzi, niesienie im pomocy, jest osobą pogodną, optymistycznie nastawioną do życia. Pracuje nad pacjentami umacniając ich w osiągnięciu swojego celu żywieniowego.

Leave a Response

*