Now Reading
Dieta w ciąży – sprawa dużej wagi.
1

healthy pregnancy
Jeśli mama je za dużo w ciąży, jej dzieci mogą być otyłe – ale to obiegowe stwierdzenie zaledwie próbuje podkreślić, jak ważna jest dieta w ciąży. Zarówno niska, jak i nadmierna masa ciała kobiety w ciąży koreluje ze zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej jej dziecka w wieku dorosłym. Niedobory, szczególnie białkowe, mogą być odpowiedzialne za przedwczesne porody oraz dystrofię wewnątrzmaciczną, skutkującą częstszą umieralnością niemowląt, opóźnieniem rozwoju umysłowego we wczesnym dzieciństwie, a także wyższym ryzykiem chorób infekcyjnych i tzw. chorób cywilizacyjnych u dorosłych.

Właściwe żywienie kobiet w ciąży znajduje uzasadnienie w zwiększonych normach spożycia w porównaniu do ogólnej populacji. Tak zwany „fizjologiczny koszt ciąży” określa całkowitą ilość składników pokarmowych, potrzebnych dla wzrostu płodu i wytworzenia pokarmu. Dlatego kobieta musi przyjmować więcej jedzenia – czyli kilokalorii.

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiety w ciąży zwiększa się o 360 kcal (II trymestr) i 475 kcal (III trymestr). Oprócz dostarczenia kalorii, ważne jest pokrycie zapotrzebowania pod względem jakościowym, ze szczególnym uwzględnieniem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych (wapń, cynk, żelazo, jod) i witamin z grupy B, D wraz z kwasem foliowym. Obok zapewnienia tzw. minimum białkowego, bardzo ważne jest takie ustalenie diety kobiety ciężarnej, aby wykorzystanie białka było maksymalne.

WsteczStrona 1 / 3Dalej
What's your reaction?
Interesujące
0%
Pozytywne
0%
Ważne
0%
Zaskakujące
0%
Niezbędne
0%
Trudne
0%
Łatwe
0%
About The Author
Mama w Formie
Mama w Formie
Mama w Formie! to sposób na sprawienie, by polskie Mamy były zdrowsze, a z benefitów odpowiedniego stylu życia korzystały także ich dzieci. Od pierwszych dni życia.
1 Comments

Leave a Response

*