Now Reading
Hummus-przepis
0

hummus1

Składniki:

2 szklanki gotowanej ciecierzycy. Suchą (smaczniejszą) musisz namaczać przez noc w zimnej wodzie. Możesz także użyć takiej z puszki, nie wylewaj z niej wody, może ci się przydać.
½ szkalnki tahini dobrze wymieszanego
Świeżo wyciśnięty sok z 1½ cytryny (bez pestek)
2 łyżki oliwy z oliwek-opcjonalnie (ważne, żeby była dobrej jakości)
1 duży lub 2 średnie ząbki czosnku
Duża szczypta soli
Duża szczypta mielonego kminu (opcjonalnie)

Podawaj z surowymi warzywami lub pitą.

Przygotowanie:

W blenderze (lub maszynce) robisz puree z ciecierzycy, tahini, dodajesz sok z cytryny, oliwę z oliwek (jeśli używasz), czosnek, sól i kminek, aż masa będzie bardzo gładka. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, w razie potrzeby dodaj wodę, w której była. Podawaj z pitą i ogórkiem pokrojonym w plastry lub samymi warzywami. Możesz wstawić do lodówki na max 4 dni.

Tahini powinno być jednym z podstawowych składników diety ciężarnej.

Smacznego!

What's your reaction?
Interesujące
0%
Pozytywne
0%
Ważne
0%
Zaskakujące
0%
Niezbędne
0%
Trudne
0%
Łatwe
0%
About The Author
Mama w Formie

Leave a Response

*