Now Reading
Jak podawać owoce najmłodszym? [Poradnik]
0

Jak podawać owoce najmłodszym? [Poradnik]

Owoce dostarczają bardzo dużo witamin, dlatego nie ma żadnych wątpliwości, że Twoje dziecko powinno zajadać ich jak najwięcej. Jednak niestety maluchy niechętnie podzielają tę opinię, dlatego już teraz podpowiadamy jak i jakie owoce przemycać do codziennych posiłków nawet najbardziej wymagających, małych degustatorów.

Najlepszym rozwiązaniem na podawanie dzieciom owoców jest serwowanie ich w całości tak, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Warto dodać, że mimo wzrostu popularności „zdrowych” soków nie są one najrozsądniejszym pomysłem, gdyż tego typu przekształcenia tracą bardzo dużo witamin oraz zawierają bardzo dużo cukru.

Zazwyczaj dzieci uwielbiają słodki smak owoców, jednak zawsze są wyjątki. Jak więc namówić grymaszącego malca, by zjadł truskawkę lub banana? Dobrym rozwiązaniem jest na przykład przygotowanie koktajlu na bazie mleka albo jogurtu naturalnego z dodatkiem samodzielnie zrobionego musu.

Jak podawać owoce najmłodszym? [Poradnik]

A co z dziećmi poniżesz pierwszego roku życia? Bez obaw, nawet maluchy od 6 miesiąca życia mogą bez obaw rozkoszować się słodkim smakiem jabłek, bądź innych sezonowych owoców. Bardzo pomysłowym rozwiązaniem w tej kwestii wykazali się producenci gryzaków do podawania pokarmów, takich jak na przykład ten [KLIK]. Świetnie nadają się one do podawania zarówno mrożonych, jak również świeżych owoców. Warto również dodać, że gryzak posiada wymienne wkłady, które bez problemu można ponownie zamontować. 

Dystrybutorem produktu na rynek Polski jest Firma Marko – ekspert w branży Baby and Kids – www.marko-baby.pl 

Jak podawać owoce najmłodszym? [Poradnik]

Owoce – od jakiego wieku?

Dzieci mogą jeść owoce już od 6 miesiąca życia, zaleca się by we wczesnym okresie rozwoju maluchy spożywały jedną porcję owoców dziennie w postaci deserków z musów lub owoców podawanych w gryzakach, natomiast po pierwszym roku od dwóch do trzech porcji dziennie jako deserki z dodatkami. Każdy z wymienionych sposobów dostarcza dziecku niezbędnych witamin, składników mineralnych, a także błonnika, niezbędnego do prawidłowej przemiany materii.

Jakie owoce wybrać?

Oczywiście wszystkie rodzaje pokarmu należy dodawać do jadłospisu dziecka w sposób uporządkowany i dostosowany czasowo.

Najczęściej zadawanym pytaniem jest to, które owoce wybrać dla maluszka. Otóż dzieci na początku (od szóstego miesiąca życia) w diecie warto dodać: jabłka, porzeczki, winogrona, jagody, banany, maliny oraz jeżyny.

Miesiąc później można również poczęstować malca śliwkami, natomiast w ósmym miesiącu życia bez obaw gruszką, żurawiną bądź morelą.

Już po roku dziecko bez wahania może skosztować arbuza, a nawet kiwi.

Jednak najbezpieczniejszą granicą na karmienie: mandarynkami, pomarańczami, truskawkami lub ananasami jest dopiero drugi rok życia.

Jak podawać owoce najmłodszym? [Poradnik]

Jakie wartości mają owoce?

Chociaż powszechnie mówi się, że wszystkie owoce są bardzo zdrowie i korzystnie wpływają zarówno na życie dorosłego, jak i dziecka to jednak podczas planowania kolejnych posiłków maluszka warto zwrócić uwagę, jakie witaminy kryją w sobie poszczególne owoce.

Jabłka – jedna z najczęściej podawanych przekąsek, głównie ze względu na rzadkie po nich występowanie reakcji alergicznych. Dodatkowo są lekkostrawne i bogate w błonnik.

Banany – Jeden z liderów zawartości witamin z grupy B. Stanowi źródło błonnika, wapnia, białka, potasu oraz fosforu. Reguluje równowagę kwasowo – zasadową.

Truskawki – uwielbiane przez dzieci, zawierają przede wszystkim witaminę C i mają w sobie wiele składników mineralnych.

Brzoskwinie – najkrócej wyjaśniając, to po prostu świetny dostawca witaminy A.

Morele – to jedne z tych owoców, które w wielkim stopniu korzystnie wpływają na wzrok i skórę – a wszystko za sprawą zawartej w morelach prowitaminie A.

Pomarańcze – bogate w wiele witamin, między innymi C, B1 oraz kwas foliowy. Co więcej, posiadają działanie utleniające.

Gruszki – zjedzenie ich jest jednoznaczne z pobudzeniem trawienia, gdyż zwierają oczyszczający pektyn i błonnik.

What's your reaction?
Interesujące
0%
Pozytywne
0%
Ważne
0%
Zaskakujące
0%
Niezbędne
0%
Trudne
0%
Łatwe
0%
About The Author
Weronika Gazda
Weronika Gazda
Jestem studentką dziennikarstwa na Uniwersytecie SWPS. Nazwałabym się realistką, bo przecież wszystko ma swoje plusy i minusy. Uwielbiam dzielić się swoimi przemyśleniami, inspirują mnie ludzie, a przede wszystkim relacje damsko-męskie, którym codziennie dosyć uważnie się przyglądam. Jako ciekawostkę, która zdradza mój charakter dodam, że odwiedzając tę samą knajpę nigdy nie zamawiam czegoś, czego już próbowałam. Dlaczego? Bo uwielbiam sprawdzać, testować i porównywać. A wszystko po to, aby później podzielić się z kimś swoimi odczuciami.

Leave a Response

*