Now Reading
Rosół według 5 przemian czyli zupa MOCY!
3

Rosół według pięciu przemian czyli zupa MOCY!

Rosol wedlug pieciu przemian czyli zupa mocy

Rosół według pięciu przemian czyli zupa MOCY! Przedstawiam ci zupę, która postawi na nogi całą rodzinę w każdej chorobie. Rosół według pięciu przemian to prawdziwa zupa mocy. Jest bardzo smaczny, uwielbiany przez małych i dużych. Jest absolutnym królem wśród zup. Może być również bazą do pomidorowej lub każdej innej, którą lubią twoje dzieci.

Jedyny minus to czas, który zajmuje przygotowanie zupy mocy. Minimum cztery godziny.

Duże litery przed składnikami oznaczają ich konstytucję (kuchnia pięciu przemian).

 

G – 4-6 l wrzącej wody (info z oryginalnego przepisu, ale ja po prostu napełniam największy garnek jaki mam i gotuję w nim, tak, żeby po dodaniu mięsa i warzyw nie przepełnił się), dodać:
G – 1/2 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy, może też być ziele hyzopu, ziele babki lancetowatej, 1/2 łyżeczki rozmarynu,
Sł – 1 łyżeczka kminku w całości,
O – pieprz kolorowy w ziarnach ok. 7-15 ziaren w zależności od ich wielkości, 1/2 łyżeczki cząbru, plaster świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
O – 1/2 łyżeczki kardamonu
Sn – soli do smaku ok. 2 łyżki,
K – kurczak (ja dodaję 4/5 skrzydełek a po ugotowaniu wyjmuję z nich kości a podrobione mięso wrzucam do zupy)

gotować wszystko 3 godz., a potem dodać:

K – szczyptę bazylii, pęczek zielonej pietruszki, może być też kilka liści selera i kopru związanych w pęczek.
G – można uzupełnić zupę wrzątkiem, lub dodać odrobinę kurkumy
Sł – korzeń Dang Gui, Huang Qi, He Shou Wu (po 4-5 plasterków) na ok. 40 min. (nie dodaję)
Sł – 4-5 średnich przekrojonych marchewek,
Sł – 2,3 korzenie pietruszki (przekrojoną wzdłuż),
O – 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera (można też zrezygnować z tych ostrych warzyw, jesli ktoś ma problemy z wątrobą lub mamy karmiące)

Jeśli zupie brak smaku to można jeszcze doprawiać w kolejności smaków np.

G – dodać szczyptę majeranku,
Sł – dodać szczyptę kminku,
O – dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym
Sn – ewentualnie dosolić.
Można podawać z makaronem orkiszowym, lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą jaglaną, kaszą kukurydzianą.

 

Po ugotowaniu rosołu, wyjmuję skrzydełka a z nich kości. Mięso wrzucam do zupy. Pozbywam się cebuli, korzenia pietruszki, pora i selera oraz innych pływających nie smacznych części. Jeśli po zjedzeniu zupy zostanie mi mięso i marchewka, robię z nich pasztet. Blenduję, dodaję jajko i zapiekam w temperaturze 150 stopni. Pasztet wychodzi przepyszny! 🙂

Osobiście nie dodaję kminku, ponieważ nie przepadamy za nim. Im dłużej gotuję rosół po dodaniu włoszczyzny tym jest smaczniejszy. Kardamon najlepiej zgnieść w moździerzu po uprzednim wyjęciu ziarenek ze „skorupki”. Wrzucając całe ziarna, razem ze skorupką osiągniesz ostrzejszy smak. Jeśli nie masz jakiegoś składnika lub nie lubisz, nie przejmuj się, możesz go ominąć. Oczywiście najlepiej trzymać się kolejności, jeśli natomiast się pomylisz, nie panikuj, najważniejsze to gotować z miłością i uśmiechem :). Przyprawy, których używam to „Przyprawy bez chemii”, kupisz je TUTAJ. Mięso najlepiej wybrać ekologiczne, niestety w kurczakach często znajdziemy antybiotyki czy inne nie chciane dodatki :(.

 

Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ.

What's your reaction?
Zaskakujące
100%
Niezbędne
0%
Trudne
0%
About The Author
Karolina Jach
Karolina Jach
Mama Aleksandra, pomysłodawczyni i wydawca portalu mamawformie.pl Na pierwszym miejscu w pracy zawodowej stawia pomoc innym mamom. Jako mama stara się być na 100%. Wrodzony perfekcjonizm bywa męczący dlatego codzienna walka z ego stała się już rutyną.
3 Comments
  • Sylwia67
    15/07/2018 at 22:48

    Co jutro robicie na obiad? Ja upichce rumfordzka wedlug starego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci

Leave a Response

*