Czytasz właśnie
Słodycze – jak odczarować samo zło i na co naprawdę możemy pozwolić naszym dzieciom
0


Słodycze – jak odczarować samo zło i na co naprawdę możemy pozwolić naszym dzieciom

 

dessert-352475_1920Słodycze – jak odczarować samo zło i na co naprawdę możemy pozwolić naszym dzieciom. Każdego z nas nachodzi czasem ochota na coś słodkiego, dlatego sięgamy po słodycze. Jednocześnie zastanawiamy się czy podawać je naszym dzieciom. Ile słodyczy może zjeść dziecko, jak często i co wybierać na słodką przekąskę?

Żyjemy w czasach gdzie na półkach sklepowych roi się od rozmaitych produktów, a w cukierniach i kawiarniach jest mnóstwo pysznie wyglądających ciastek i przekąsek. My, rodzice pamiętamy nasze dzieciństwo w którym oprócz zabawy ze znajomymi i zabawek to właśnie słodycze umilały nam słodkie chwile.

Jeśli chcemy zachować umiar i sprawić, aby ilość słodyczy nie wpływała niekorzystnie na zdrowie naszych dzieci powinniśmy wybierać „zdrową słodycz”. Ale o jakich słodyczach mowa?

Mamy do wyboru kilkanaście różnych rodzajów słodkości i nie mowie tutaj o podziale na czekolady, batony, lody i ciastka. Mowa jest o produktach, które warto spożywać właśnie czasem – czyli prawdziwe słodycze jak lody, ciastka czy ciasta w domowej sprawdzonej cukierni, lub na uroczystościach rodzinnych, a czasami w ciągu dnia warto dostarczyć zdrowa dawkę energii.

Jakich słodyczy warto unikać

Unikamy słodyczy z produktów wysoko przetworzonych, bogatych w cukry proste, tłuszcze nasycone, białą pozbawioną wartości odżywczych mąkę i mnóstwo dodatków w postaci konserwantów i sztucznych barwników, których nazw nie potrafimy wymówić.

Jak się przed nimi uchronić? Czytaj etykiety i nie podawaj ich dzieciom codziennie.

UNIKAMY pseudo zbożowego batona z więcej niż jednym rodzajem cukrów na przykład: syrop glukozowo – fruktowy, cukier i glukoza, fruktoza itp.

Są również inne słodycze, takie jak kolorowe gumy do żucia naszprycowane, szkodliwymi barwnikami, które kusza piękną zabawką. Takich powinnyśmy się w szczególności wystrzegać i nie podawać naszym pociechom.

 

Ale pamiętajmy, że istnieją jeszcze zdrowe słodycze – które możemy podawać częściej. Na przykład:

– owoce – najprostszy i najlepszy sposób na naturalne słodycze. Możemy z nich przygotowywać koktajle, desery, musy, sałatki.

– syrop z agawy, miód naturalny, domowa nutella, domowe kulki mocy i czekolada na bazie sprawdzonych i funkcjonalnych składników. Funkcjonalne słodycze to takie, które oprócz niewielkiej ilości cukrów prostych będą dostarczać organizmowi składników odżywczych jak witaminy, minerały zdrowe tłuszcze, węglowodany i białka czyli wszystko co potrzebne dzieciom do rozwoju.

– domowe słodycze jak kremy orzechowe, budynie z kasz, ciastka zbożowe, domowe lody na bazie mrożonych soków owocowych i jogurtu, czy stworzenie własnej nutelli na bazie avocado, czarnego kakao i odrobiny syropu daktylowego jest fantastycznym zamiennikiem kupnych kremów czekoladowych i orzechowych.

– suszone owoce z dobrego źródła.

 

Kiedy i ile słodyczy podawać dzieciom.

Czasem – nie oznacza konkretnego dnia w tygodniu, ponieważ dzieci na niego czekają i często staje się to forma nagrody. Niekorzystne ma to działanie później gdyż starsze dzieci a potem dorośli nagradzają się słodyczami.

Dlatego słodycze nie mogą stanowić formy nagrody!

Czasem – oznacza umilenie jakiejś chwili na przykład rodzinny wypad na lody, czy mały słodki deser.

Świętowanie urodzin czy wyjątkowej okazji gdzie wszyscy jemy te same słodycze w postaci tortu, lodów czy ciasta.

– ilość: nawet w tych domowych słodyczach ważna jest ilość. Ponieważ cukry maja zadnie dostarczyć energii dla naszego organizmu, która często pobudza nasz organizm do działania. Jeśli jemy je często – nawet owoce kilkanaście razy dziennie również na wieczór stanowią one dodatkowa porcje kalorii , tak samo jest w przypadku zbożowych ciastek, czy domowych kremów czekoladowych. Można je podawać codziennie ale zawracajmy uwagę na ilość i porę dnia- jedno- 2 ciastka domowe, 1-2 łyżeczki kremu, czy miodu.

Czyli umiar i jakość drodzy rodzice.

 

 

Jak to oceniasz?
Interesujące
0%
Pozytywne
0%
Ważne
0%
Zaskakujące
0%
Niezbędne
0%
Trudne
0%
Łatwe
0%
Informacje o autorze
Magdalena Kocel-Nowakowska
Gotowanie, pieczenie i wymyślnie łatwych przepisów jest moją pasją, tym bardziej cieszy mnie to, że w mojej pracy mogę się nią dzielić z innymi. Podczas konsultacji każdy traktowany jest indywidualnie, gdyż każdy ma swoje cele i potrzeby związane z żywieniem i dietetyką, które chciałby zrealizować. Specjalizuje się we współpracy z kobietami w ciąży, oraz w okresie laktacji, a także w dietetyce dziecięcej już od momentu wprowadzania pierwszych pokarmów. Często również bilansuje jadłospisy dla dzieci z alergią i nietolerancją pokarmową. Podczas konsultacji każdy traktowany jest indywidualnie, gdyż każdy ma swoje cele i potrzeby związane z żywieniem. Oprócz konsultacji –opartych na zdrowym odżywianiu, prowadzę warsztaty edukacyjne dla dzieci i dorosłych na temat zdrowego żywienia, a także dla osób na dietach roślinnych, które poszukują pomocy w ustaleniu zbilansowanej vege - diety. Jestem absolwentką Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz studiów podyplomowych „Poradnictwo Dietetyczne – Postępy w żywieniu człowieka” w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Dodatkowo ukończyłam 4-stopniowy kurs Dietetyki w EPS Małgorzaty Szypnickiej. Prywatnie jestem wegetarianką, mamą 5 letniej Jagody, dzięki której poznałam w praktyce sekrety dietetyki dziecięcej. W wolnych chwilach spędzamy czas razem na wymyślaniu „zdrowych deserów”. Zapraszam na konsultacje osoby chcące wdrożyć zdrowe żywienie nie tylko dla siebie ale i dla całej rodziny.
Komentarze

Zostaw odpowiedź


*