Now Reading
Zdrowe śniadanie przyszłej mamy
1

twarog mango

W trakcie ciąży musisz dostarczać swojemu organizmowi dziennie o 300 kalorii więcej niż normalnie. Pozwolą one na zdrowy rozwój ciąży i dziecka. Będą pomagać mu zdrowo rosnąć. Zdrowe śniadanie to idealne rozpoczęcie dnia i dostarczenie sporej energii na start. Musisz jednak pamiętać, żeby było dobrze zbilansowane. Produkty mleczne, białko, owoce i pełne ziarna to produkty, które dostarczą potrzebnych składników tobie i dziecku.

Produty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste to węglowodany złożone, które organizm trawi dłużej niż żywność wykonaną z rafinowanego cukru, taką jak białe pieczywo. Węglowodany złożone pozwalają na dłuższe uczucie sytości, dzięki czemu unikniesz nagłego napadu głodu czy osłabienia. Przykładowo, miska owsianki z owocami to pożywne śniadanie z dużą zawartością błonnika i witamin. Płatki owsiane zawierają także kwas foliowy, który zapobiega wielu wadom wrodzonym. Pełnoziarniste płatki czy pieczywo dostarczają twojemu organizmowi żelazo, które wspiera rozwój naczyń krwionośnych u dziecka. Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z masłem orzechowym lub tahini i bananem, odrobina białego sera to również swietnie zbilansowane śniadanie.

Produkty mleczne

Wapń jest niezbędnym składnikiem diety podczas ciąży. Uczestniczy w budowie kości i zębów dziecka a także mięśni i połączeń nerwowych. Tak się składa, że produkty mleczne świetnie nadają się na śniadanie. Pełnoziarniste pieczywo z białym serem i mango to pyszny początek dnia. Jeśli nie lubisz słodkich śniadań, posyp kanapkę szczyptą soli i pieprzu. Serek wiejski bardzo dobrze smakuje również z owsianką. Możesz też wybrać jogurt z granolą i suszonymi owocami lub orzechami. Witamina C zawarta w owocach pomaga budować system odpornościowy twojego dziecka.

Białko

Białko jest niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Szczególnie ważne jest w drugim i trzecim trymestrze, kiedy dziecko bardzo szybko rośnie. Dlatego jeśli przygotowujesz sobie omlet, dodaj jedno białko więcej (bez żółtka), jogurt zastąp serkiem wiejskim lub twarogiem, ponieważ zawiera więcej białka. W jogurtach zawartość białka jest niższa na rzecz węglowodanów. Greckie są zawsze lepszym wyborem. Twaróg możesz jeść z miodem, tahini, masłem orzechowym lub w wersji wytrawnej na przykład z papryką, która jest świetnym źródłem witaminy C.

Świeże owoce

Jedną z głównych korzyści jedzenia świeżych owoców na śniadanie jest duża ilość błonnika jaką zawierają. Pomoże on utrzymać dłużej poczucie sytości i doda energii na cały poranek. Zapobiega zaparciom, które są dość częstą dolegliwością u ciężarnych. Możesz również uzupełniać błonnik w formie dodatkowej, kupiony w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością. Świetnie sprawdza się babka płesznik. Owoce to również kwas foliowy, witamina C i potas. Mieszaj je z jogurtem, serem, blenduj koktajle z mlekiem sojowym, kokosowym, wodą lub rób musy owocowe. Samo zdrowie!

Nigdy nie pomijaj śniadania! Tutaj znajdziesz gotowe i zbilansowane przepisy.

What's your reaction?
Interesujące
38%
Pozytywne
13%
Ważne
13%
Zaskakujące
0%
Niezbędne
0%
Trudne
25%
Łatwe
13%
About The Author
Mama w Formie
1 Comments

Leave a Response

*