Kim jesteśmy?

Kim jesteśmy?

Mama w formie, a właściwie mamy w formie, to my. To także każda kobieta, obecna czy przyszła mama. Kim jesteśmy i co jest naszą misją? Mama w formie to nie tylko poradnik jak ćwiczyć czy jeść zdrowo by być fit, to suma naszych doświadczeń́, jak żyć z dziećmi, pracą, obowiązkami, mężem i nie dać się zwariować w tym zabieganym świecie.

Sycąca zupa z dyni z krewetkami lub kurczakiem – przepis

Sycąca zupa z dyni z krewetkami lub kurczakiem – przepis

zdjęcie 3

Sycąca zupa z dyni z krewetkami lub kurczakiem – przepis

Składniki:

(Porcja dla dwóch osób)
1 Dynia hokkaido
1 ząbek czosnku
1/2 piersi z kurczaka lub ok 10 krewetek surowych, nie gotowanych (szare przy zakupie, najlepiej jeszcze w skorupach)
Średni korzeń imbiru
2 łyżeczki zielonej pasty curry (ostra, dlatego proporcje powinny być indywidualne. 2 łyżeczki zapewniają umiarkowaną pikantność)
2 łyżeczki żółtej pasty curry
1 ząbek czosnku
1 puszka wodnistego mleka kokosowego
1 szklanka wody
2 łyżeczki cynamonu
świeża kolendra

Sycąca zupa z dyni z krewetkami lub kurczakiem – przepis

Przygotowanie

Umyj dynię, pokrój ją w półksiężyce. Połóż na blasze papier do pieczenia, świecącą stroną do góry. Ułóż dynię, skrop oliwą, możesz rozsmarować ją pędzelkiem. Posyp łyżeczką cynamonu, dodaj starty imbir, tak żeby na każdym kawałku dyni był jeden kawałeczek imbiru. W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. (na zdjęciu dodatkowo marchewka, do innej potrawy)
zdjęcie
Wstaw blachę do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Piecz około 40 minut. Dynia musi zrobić się miękka.
Do garnka wlej 2 łyżki oleju, dodaj 2 łyżeczki zielonej pasty curry i dwie żółtej. Podsmażaj. Zetrzyj korzeń imbiru, około dwóch łyżek po starciu, podsmażaj z pastą. Pod koniec dodaj ząbek wyciśniętego czosnku i jeszcze chwilę podsmaż. Wlej puszkę mleka kokosowego, podgotuj około minuty mieszając, następnie dodaj dynię. Gotuj około 10 minut. Zmiksuj.
zdjęcie 1-kopia
zdjęcie 2-kopia
zdjęcie 5
W tym samym czasie do piekarnika, na tę samą blachę wstaw pierś z kurczaka, posmaruj oliwą, posyp łyżeczką cynamonu, skrop odrobinę miodem (jaki lubisz). Piekarnik nastaw na 170 stopni. Piecz około 20 minut, jeśli chcesz ją bardziej przyrumienić, piecz dłużej.
zdjęcie 3-kopia
Jeśli chcesz zjeść krem z krewetkami, musisz je oczyścić, obrać ze skorupek i wyjąć żołądek (czarna jakby żyłka w środku każdej krewetki). wymieszaj z oliwą i cynamonem, wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz aż się zwiną i będą koloru różowego, max 10 minut.
Do miseczek nałóż pokrojona pierś lub krewetki, wlej krem, posyp świeżą kolendrą!
zdjęcie 1
zdjęcie 2
Bon appétit!

Podziel się z innymi

1 comment

  • ad 33: Hmmmm.Je1 me1m napředklad milion nedsotatků na kre1se. Ale co si pamatuji, že1dnfd chlap, co se do mě kdy zamiloval, si jich nikdy ani nevšiml. To znamene1, že když ty jich me1š mnohem me9ně, že si jich nevšimlou už vůbec. Teda pokud vyzařuješ pro ně předjemnou energii. Obecně, na te9 pohodičce a energii se vyplated pracovat vedc než na nějake9m faldedku, řekla bych. Jo a jinak, ty brfdle, co me1š na te9 fotce jsou velmi slušive9, jednak jemne9, takže člověk si mysled, že je to spedš ozdoba než pomůcka a pak ti zvětšujed oči, takže dobrfd. Fakt dobrfd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Wpisz szukaną frazę i naciśnij enter.

Droga Użytkowniczko, Drogi Użytkowniku!

 

W związku z odwiedzeniem naszego serwisu internetowego informujemy, że przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. Twojej aktywności lub urządzeń. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Stosujemy pliki cookies, aby ułatwić korzystanie z serwisu. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close