Kim jesteśmy?

Kim jesteśmy?

Mama w formie, a właściwie mamy w formie, to my. To także każda kobieta, obecna czy przyszła mama. Kim jesteśmy i co jest naszą misją? Mama w formie to nie tylko poradnik jak ćwiczyć czy jeść zdrowo by być fit, to suma naszych doświadczeń́, jak żyć z dziećmi, pracą, obowiązkami, mężem i nie dać się zwariować w tym zabieganym świecie.

Produkty, których powinnaś unikać w ciąży, mama, mama w formie

Produkty, których powinnaś unikać w ciąży

Produkty, których powinnaś unikać w ciąży

Jesteś właśnie w trakcie projektu tworzenia nowego człowieka. Wymaga to od twojego organizmu sporo wysiłku, ale również odpowiedzialności od ciebie. Zwróć uwagę na produkty, których powinnaś unikać w ciąży.

W ciąży unikaj ryb o wysokiej zawartości rtęci

Rtęć jest wysoce toksycznym pierwiastkiem. W większych ilościach może być toksyczny dla układu nerwowego, układu odpornościowego i nerek. Może również powodować poważne problemy rozwojowe u dzieci.
Ryby o wysokiej zawartości rtęci to:
Rekin
Miecznik
Makrela królewska
Tuńczyk (w szczególności tuńczyk długopłetwy)
Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie ryby zawierają dużo rtęci – tylko niektóre rodzaje.
Spożywanie ryb o niskiej zawartości rtęci w czasie ciąży jest bardzo zdrowe. Tłuste ryby zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla twojego dziecka.

W ciąży unikaj niedogotowanego, surowego i przetworzonego mięsa

Jedzenie niedogotowanego lub surowego mięsa zwiększa ryzyko infekcji wywołanej przez kilka bakterii lub pasożytów, w tym Toxoplasma, E. coli, Listeria i Salmonella.
Bakterie mogą zagrażać zdrowiu twojego nienarodzonego dziecka.

W ciąży unikaj jedzenie surowych jaj

Surowe jaja mogą być skażone Salmonellą.
Objawy zakażeń Salmonellą dotykają zazwyczaj tylko matkę i obejmują: gorączkę, nudności, wymioty, skurcze żołądka i biegunkę.
Jednak w rzadkich przypadkach infekcja może powodować skurcze macicy, prowadzące do przedwczesnego porodu.
Pokarmy, które zwykle zawierają surowe jaja:
Lekko ścięta jajecznica
Jajka w koszulce
Sos holenderski
Domowy Majonez
Sosy sałatkowe
Domowe lody
Większość komercyjnych produktów, które zawierają surowe jaja, wytwarza się z pasteryzowanych jaj i można je bezpiecznie spożywać. Jednak zawsze należy przeczytać etykietę, aby się upewnić.
Kobiety w ciąży powinny zawsze dokładnie gotować jajka lub używać pasteryzowanych jaj.

W ciąży unikaj zbyt dużej ilości podrobów

Podroby są źródłem wielu składników odżywczych.
Należą do nich: żelazo, witamina B12, witamina A i miedź – są to zalecane składniki dla ciężarnej, jednak spożywanie zbyt dużej ilości witaminy A pochodzenia zwierzęcego nie jest zalecane podczas ciąży. Może powodować toksyczność witaminy A, a także nieprawidłowo wysoki poziom miedzi, co może prowadzić do wad wrodzonych i toksyczności wątroby.
Dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać podrobów więcej niż raz w tygodniu.

Podziel się z innymi
Karolina Jach
Karolina Jach

Mama Aleksandra, pomysłodawczyni i wydawca portalu mamawformie.pl Na pierwszym miejscu w pracy zawodowej stawia pomoc innym mamom. Jako mama stara się być na 100%. Wrodzony perfekcjonizm bywa męczący dlatego codzienna walka z ego stała się już rutyną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Wpisz szukaną frazę i naciśnij enter.

Droga Użytkowniczko, Drogi Użytkowniku!

 

W związku z odwiedzeniem naszego serwisu internetowego informujemy, że przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. Twojej aktywności lub urządzeń. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Stosujemy pliki cookies, aby ułatwić korzystanie z serwisu. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close