Kim jesteśmy?

Kim jesteśmy?

Mama w formie, a właściwie mamy w formie, to my. To także każda kobieta, obecna czy przyszła mama. Kim jesteśmy i co jest naszą misją? Mama w formie to nie tylko poradnik jak ćwiczyć czy jeść zdrowo by być fit, to suma naszych doświadczeń́, jak żyć z dziećmi, pracą, obowiązkami, mężem i nie dać się zwariować w tym zabieganym świecie.

etykiety na produktach, mama, mama w formie

Jak prawidłowo czytać etykiety?

Jak prawidłowo czytać etykiety? Każda zamieszczona informacja na produkcie nie jest przypadkowa. Według prawa etykiety nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd. Producenci starają się zaprezentować w jak najlepszym świetle, dlatego czasami używają sztuczek językowych, aby wyróżnić się na tle swoich odpowiedników. Jak rozszyfrować zatem takie określenia i wybrać wartościowy produkt?

Na co należy zwrócić uwagę podczas robienia zakupów?

Lady w supermarketach uginają się od różnorodnych produktów. Kolorowe opakowania wręcz krzyczą z półek „Wybierz mnie, wybierz mnie!”. Co wyląduje w Twoim koszyku, zależy od Ciebie. Jak dokonywać dobrych wyborów zakupowych, by stać się świadomym konsumentem? Należy czytać etykiety!

Data przydatności do spożycia

Kiedy bierzemy produkt do ręki, pierwsze na co powinniśmy zwrócić uwagę, to data jego przydatności do spożycia. Na opakowaniach możemy znaleźć dwa oznaczenia. Pierwszy z nich brzmi: „najlepiej spożyć do”. Jest to termin przydatności do spożycia. Określa on datę, po upływie której produkt nie nadaje się do konsumpcji. Można go znaleźć na produktach o ograniczonej trwałości, takich jak świeże ryby i mięso, gotowe potrawy, mleko, nabiał czy niepasteryzowane soki. Po upływie tej daty produkty nie powinny być przez nas konsumowane pod żadnym pozorem, ponieważ mogą wytworzyć się w nich drobnoustroje chorobotwórcze niebezpieczne dla zdrowia. Nie warto ryzykować. Drugie określenie brzmi: „najlepiej spożyć przed końcem”. Jest to termin minimalnej trwałości. Oznacza datę, do której produkt prawidłowo przechowywany zachowuje swoje wartości. Po jej upływie może jednak stracić pewne właściwości (kolor, konsystencję, zapach), ale taki produkt nadal nadaje się do spożycia i nie powinno to mieć negatywnego wpływu na organizm. Należy zapoznać się z warunkami przechowywania danego produktu i się do nich stosować.

Skład – ilość i kolejność ma znaczenie

Producenci zobowiązani są do zamieszczania na etykietach składników w kolejności ilościowej, czyli po dwukropku znajdują się kolejno te, których jest najwięcej w zawartości produktu. Lista składników na opakowaniu to kluczowy element, który świadczy o jakości. Im jest krótsza, tym lepiej. Jeżeli w składzie jest mało naturalnego składnika, producent musiał zastąpić go sztucznym odpowiednikiem. Długa lista składników, powinna zmusić Cię do przemyślenia zakupu i skłonienia się ku odłożeniu produktu z powrotem na półkę. Podobnie w przypadku kiedy na etykiecie na pierwszym miejscu widnieje cukier czy woda. Nie świadczy to o dobrej jakości produktu, dlatego należy zwracać uwagę na procentowy skład i ilość pożądanego przez nas składnika, aby nie dać się naciągnąć na oszukaną pełnowartościową ofertę. Czasami w jogurcie truskawkowym może wcale nie być truskawek! Im mniej przetworzona żywność, tym mniejsze ryzyko chemicznych ulepszaczy.

Nie każde E jest złe

Prawo nakazuje producentom zamieszczać na opakowaniach substancje dodatkowe zawarte w produktach, rozpoczynające się sławnym symbolem „E”. Na etykietach można spotkać następujące oznaczenia: od E-100 do E-199 barwniki, od E-200 do E-299 konserwanty, E-300 do E-399 przeciwutleniacze, od E-400 do E-499 stabilizatory i zagęszczacze oraz pozostałe powyżej E-500. Jednak nie wszystkie „E” są szkodliwe, np. E967 to ksylitol, a E300 witamina C. Jeśli nie znasz właściwości jakiegoś dodatku do żywności, możesz sprawdzić go w Internecie. Istnieją specjalne aplikacje, w których w kilka sekund można odczytać znaczenie danej substancji.

 

Wartość odżywcza

Producenci dostarczają nam teraz produkty o obniżonej zawartości kalorii, tłuszczu, soli czy cukru. Często sięgamy po nie z przeświadczeniem, że oferta ta jest zdrowsza, kiedy powinniśmy skupiać swoją uwagę na całym składzie produktu i jego wartości odżywczej, odpowiedniej proporcji tłuszczów, węglowodanów, białek i soli.

Certyfikat prawdę Ci powie

Zrównoważony rozwój przyczynił się do wzrostu świadomości konsumenta, który chętniej i częściej sięga po produkty ekologiczne. Żeby można było je tak zakwalifikować, muszą posiadać oznaczenia w postaci certyfikatów. Symbol zielonego euro-liścia powinien widnieć na każdym, pakowanym, ekologicznym produkcie w Unii Europejskiej.

 

Podziel się z innymi
Kinga Kubel
Kinga Kubel

Licencjonowana marketerka. Studentka dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Obserwatorka świata i branży reklamowej. Poszukiwaczka twórczych i kreatywnych treści. Fanka wzorzystych skarpetek i hummusa z marchewką. Mama chrzestna dwójki księżniczek. Kandydatka na najlepszą ciocię na świecie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Wpisz szukaną frazę i naciśnij enter.

Droga Użytkowniczko, Drogi Użytkowniku!

 

W związku z odwiedzeniem naszego serwisu internetowego informujemy, że przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. Twojej aktywności lub urządzeń. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Stosujemy pliki cookies, aby ułatwić korzystanie z serwisu. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close