Kim jesteśmy?

Kim jesteśmy?

Mama w formie, a właściwie mamy w formie, to my. To także każda kobieta, obecna czy przyszła mama. Kim jesteśmy i co jest naszą misją? Mama w formie to nie tylko poradnik jak ćwiczyć czy jeść zdrowo by być fit, to suma naszych doświadczeń́, jak żyć z dziećmi, pracą, obowiązkami, mężem i nie dać się zwariować w tym zabieganym świecie.

Zdrowotne właściwości miodu, mama, mama w formie,poradnik

Zdrowotne właściwości miodu, czyli cud miód

Od dawna znane są zdrowotne właściwości miodu. Każda dobra gospodyni wie, że nie może zabraknąć miodu w jej kuchni. Jak składniki odżywcze miodu wpływają na nasz organizm?

Zdrowotne właściwości miodu, czyli cud miód

Właściwości odżywcze miodu

W czasach starożytnych miód określano mianem napoju bogów. Jest pyszny i słodki, a dodatkowo posiada szereg zdrowotnych właściwości. Stanowi element zdrowej diety, ale wykorzystywany jest też w kosmetyce i farmakologii. Około 80% składu miodu to cukry w różnych proporcjach: fruktoza, glukoza i sacharoza. Pozostałą część stanowi woda. Miód zawiera cenne kwasy organiczne, enzymy, białko i inhibinę, czyli silną substancję bakteriobójczą. Jest źródłem witamin A, B1, B2, C, PP, aminokwasów i minerałów: żelaza, magnezu i manganu.

Jak przechowywać miód?

Najwięcej właściwości odżywczych posiada świeży miód. Jest to stosunkowo drogi produkt, dlatego możemy natknąć się na wyroby jedynie go przypominające. Zalecane jest kupowanie miodu w pewnych źródłach, najlepiej w sprawdzonych pasiekach. Przy odpowiednich warunkach przechowywania miód może nie stracić swoich drogocennych właściwości przez okres dwóch, trzech lat. Należy trzymać go w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Najbardziej odpowiednie jest szklane bądź ceramiczne szczelne naczynie. Miód łatwo chłonie zapachy i wilgoć. Proces krystalizacji jest naturalny. Jeżeli jednak wolimy płynną formę, możemy rozpuścić miód przez podgrzanie. Należy jednak pamiętać, żeby nie przekraczać temperatury 40 stopni, ponieważ utracimy drogocenne właściwości miodu. Każdy miód charakteryzuje się innymi właściwościami. Warto wiedzieć, kiedy który rodzaj zastosować i jak działa on na nasze zdrowie.

Zdrowotne właściwości miodu i jego rodzaje

  • Miód akacjowy – jego barwa jest prawie przezroczysta. Krystalizuje się powoli, przez dominację fruktozy w składzie. Dzięki czemu może być stosowany przez diabetyków pod odpowiednią kontrolą lekarską. Skrystalizowany przyjmuje barwę białą bądź słomkowożółtą. Pomaga przy zaburzeniach przewodu pokarmowego i moczowego. Działa moczopędnie i bakteriobójczo. Wspomaga trawienie. Hamuje rozwój wrzodów. Jego lecznicze właściwości docenią osoby cierpiące na choroby nerek i nadkwasotę żołądka.
  • Miód gryczany – jest aromatyczny i ma specyficzny ostrawy smak, barwę herbacianą a nawet brunatną, po krystalizacji brązową. Najczęściej używany do wyrobu miodów pitnych. Polecany do stosowania w wypiekach np. pierników. Jego właściwości leczniczo działają na schorzenia układu pokarmowego. Wspomagają pamięć. Przyspieszają zrastanie się uszkodzonych kości i gojenie ran, dlatego zalecany jest on po zabiegach chirurgicznych i operacjach. Wysoka zawartość rutyny wspiera układ krążenia, wzmacnia naczynia krwionośne, może zapobiec też rozwojowi miażdżycy.

Zdrowotne właściwości miodu

  • Miód lipowy – ma jasnożółty słomkowy kolor, po krystalizacji żółtopomarańczowy. Charakteryzuje się ostrym smakiem z lekką goryczką. Warto stosować go w okresie niskiej odporności. To ratunek przy zachorowaniu na grypę i przeziębieniach. Usuwa wirusy z organizmu, działa przeciwzapalnie. Łagodzi kaszel, stan gorączkowy i ból gardła. Redukuje też stres, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i ułatwia zasypianie.
  • Miód spadziowy – charakteryzuję się zielonkawym kolorem i korzennym posmakiem. To najmniej słodki z miodów. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dlatego jego lecznicze właściwości wykorzystywane są w produkcji syropów wykrztuśnych. Zawiera najwięcej mikroelementów.
  • Miód rzepakowy – jest koloru słomkowego, bardzo szybko się krystalizuje, po czym staje się biały bądź kremowy. Wyróżnia się gorzkim i bardzo słodkim smakiem. Jest łagodny dla wątroby. Jego zdrowotne właściwości regulują układ trawienny. Działają detoksacyjnie. Pomagają oczyścić organizm z toksyn. Powinny go stosować osoby mające problemy z drogami oddechowymi i sercem.
  • Miód wrzosowy – ma ciemnobrunatną barwę, w procesie krystalizacji staje się pomarańczowy. Jest gorzki i ostry. Jego składniki zdrowotne działają leczniczo na choroby układu moczowego i kamicę nerkową. Zalecany jest osobom cierpiącym na biegunkę i zapalenie jelit. Właściwości antyseptyczne pomagają w stanach zapalnych jamy ustnej.

Zdrowotne właściwości miodu przydadzą się zwłaszcza w okresie jesiennym. Pomogą wzmocnić odporność. Warto rozpocząć dzień od szklanki letniej wody z wyciśniętym sokiem z cytryny i łyżką miodu, która nie tylko doda energii i sił witalnych, ale też pobudzi trawienie i oczyści nasz organizm.

 

Podziel się z innymi
Kinga Kubel
Kinga Kubel

Licencjonowana marketerka. Studentka dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Obserwatorka świata i branży reklamowej. Poszukiwacza twórczych i kreatywnych i treści. Fanka wzorzystych skarpetek i hummusa z marchewką. Mama chrzestna dwójki księżniczek. Kandydatka na najlepszą ciocie na świecie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Wpisz szukaną frazę i naciśnij enter.

Droga Użytkowniczko, Drogi Użytkowniku!

 

W związku z odwiedzeniem naszego serwisu internetowego informujemy, że przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. Twojej aktywności lub urządzeń. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Stosujemy pliki cookies, aby ułatwić korzystanie z serwisu. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close