Kim jesteśmy?

Kim jesteśmy?

Mama w formie, a właściwie mamy w formie, to my. To także każda kobieta, obecna czy przyszła mama. Kim jesteśmy i co jest naszą misją? Mama w formie to nie tylko poradnik jak ćwiczyć czy jeść zdrowo by być fit, to suma naszych doświadczeń́, jak żyć z dziećmi, pracą, obowiązkami, mężem i nie dać się zwariować w tym zabieganym świecie.

e, dodatki, sztuczne, słodziki, aspartam, zdrowa dieta, jedzenie, mama w formie

Które dodatki do żywności szkodzą Twoim dzieciom

Które dodatki do żywności szkodzą Twoim dzieciom?

W składzie wielu ówczesnych produktów, które lądują w naszych lodówkach można znaleźć konserwanty, barwniki i sztuczne polepszacze smaku. Zastanawiasz się, które dodatki do żywności szkodzą Twoim dzieciom? Dowiedz się, czego należy unikać kupując jedzenie dla swojej rodziny. 

  • E-dodatki które możesz znaleźć w jedzeniu,
  • Co i w jaki sposób nam szkodzi
  • Jak sztuczne składniki wpływają na zdrowie dziecka?
  • Czy można wyeliminować chemię z talerza?

Wybieraj świadomie – kupuj mądrze

Kiedy Twoje dziecko przychodzi na świat, dostaje od Ciebie to co najlepsze. Nie ma nic bardziej naturalnego niż pokarm matki. Mieszanki mleka natomiast muszą spełniać normy żywieniowe, tak aby w swojej czystej i zbilansowanej postaci dostarczyć potrzebne dziecku składniki odżywcze. Kiedy przychodzi w końcu czas rozszerzania diety malucha, pojawia się dylemat. Czy produkty, które podajesz swojemu dziecku są pozbawione sztucznych substancji? Skład wielu z nich, który na pierwszy rzut oka wydaje się “zdrowy” to czasami istna tablica Mandelejewa. Jak ją rozszyfrować? Pomoże Ci w tym nasza lista E-składników najbardziej niebezpiecznych dla organizmu. Dowiesz się, które dodatki do żywności szkodzą Twoim dzieciom i czego należy unikać kupując jedzenie dla swojej rodziny. Zapamiętaj ją albo miej w sklepie zawsze przy sobie. Pozwoli Ci ze zrozumieniem czytać etykiety i wybierać zdrowe produkty. Łatwo sprawdzisz, czy jogurcik albo szyneczka nie są skrycie nafaszerowane chemią. 

Wszystkie kolory chemii 

Barwniki E100–E199 występują najczęściej w kolorowych słodyczach, cukierkach, napojach, ale także w jogurtach owocowych (zastępując prawdziwe owoce). Niekontrolowane spożycie sztucznie barwionych produktów może powodować u maluchów problemy ze skupieniem uwagi. Za nim więc pozwolisz dziecku na kolejną niewinną żelkę, sprawdź co tak naprawdę się w niej kryje. Które dodatki do żywności szkodzą Twoim dzieciom w grupie E100 – E199.

  • E102 tartrazyna żółć nr 5: napoje i wyroby cukiernicze, warzywa konserwowe, kasza, musztarda, wzmacnia reakcje alergików uczulonych na salicylany (np. aspirynę). W połączeniu z benzoesanem sodu może powodować nadpobudliwość u dzieci,
  • E104 żółcień chinolowa: galaretki w proszku. Może wywołać astmę, alergię skórną, nadpobudliwość u dzieci,
  • E110 żółcień pomarańczowa: napoje, marcepan, płatki, wyroby cukiernicze. Zakazana w krajach skandynawskich. Prowokuje wydzielanie histaminy wzmagając reakcje alergiczne i astmę oraz nadpobudliwość u dzieci,
  • E122 azorubina, E129 czerwień allura: wyroby cukiernicze, budynie, kisiele, galaretki, landrynki, dżemy, jogurty, napoje. Może wzmagać objawy u astmatyków i nadpobudliwość u dzieci oraz wywołać nietolerancję u uczulonych na salicylany,
  • E124 czerwień koszenilowa: odcień “truskawki”, najpopularniejszy wśród barwników, podobne skutki do czerwonych poprzedniczek, z tym że może być również czynnikiem rakotwórczym,
  • E123 amarant: płatki zbożowe, kaszki, napoje, galaretki, napoje i dżemy “porzeczkowe”, głównie wykorzystywany do produkcji kosmetyków szminek i róży, zakazany w Norwegii, Austrii i Rosji ze względu na działanie rakotwórcze, działa mutogennie kobiety w ciąży powinny go unikać, ponieważ może wywołać wady wrodzone u dziecka!
  • E127 erytrozyna: soki i przetwory “wiśniowe”. Może powodować kłopoty z koncentracją i nauką, wywoływać nadpobudliwość, problemy tarczycowe oraz wątrobowe,
  • E133 błękit brylantowy: wyroby cukiernicze, płatki zbożowe, napoje, warzywa konserwowe, zakazany w Szwajcarii, może wywołać pokrzywkę, alergię wziewną oraz astmę, szkodliwy dla osób z zespołem jelita drażliwego.

 

Pages: 1 2
Podziel się z innymi
Kinga Kubel
Kinga Kubel

Licencjonowana marketerka. Studentka dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Obserwatorka świata i branży reklamowej. Poszukiwaczka twórczych i kreatywnych treści. Fanka wzorzystych skarpetek i hummusa z marchewką. Mama chrzestna dwójki księżniczek. Kandydatka na najlepszą ciocię na świecie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Wpisz szukaną frazę i naciśnij enter.

Droga Użytkowniczko, Drogi Użytkowniku!

 

W związku z odwiedzeniem naszego serwisu internetowego informujemy, że przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. Twojej aktywności lub urządzeń. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Stosujemy pliki cookies, aby ułatwić korzystanie z serwisu. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close