Kim jesteśmy?

Kim jesteśmy?

Mama w formie, a właściwie mamy w formie, to my. To także każda kobieta, obecna czy przyszła mama. Kim jesteśmy i co jest naszą misją? Mama w formie to nie tylko poradnik jak ćwiczyć czy jeść zdrowo by być fit, to suma naszych doświadczeń́, jak żyć z dziećmi, pracą, obowiązkami, mężem i nie dać się zwariować w tym zabieganym świecie.

e, dodatki, sztuczne, słodziki, aspartam, zdrowa dieta, jedzenie, mama w formie

Które dodatki do żywności szkodzą Twoim dzieciom

 

Magia konserwantów

Konserwanty E200-E299 zapewniają żywności długi okres przydatności do spożycia. Takie produkty nie powinny lądować na talerzu dziecka! Mogą wzmagać reakcje alergiczne, astmę czy podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit. Szkodliwe konserwanty dodawane do mięsa, wędlin i serów (szczególnie pakowanych) czyli azotyny, azotan sodu i potasu mogą powodować stany zapalne nerek, zawroty głowy, astmę i działać rakotwórczo.

  • E200 kwas sorbinowy: ciasta.
  • E210 kwas benzoesowy: konserwy, majonez, produkty z pomidorów.
  • E211 benzoesan sodu: napoje, margaryny, syropy, keczup, słodycze, jego połączenie z witaminą C (spotykane w napojach). może wytworzyć benzen, który jest substancją rakotwórczą.
  • E214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego: przetwory rybne, żelatyna, margaryna, pasty do zębów. Może powodować skurcze mięśni i alergie,
  • E220-E228 dwutlenek siarki i siarczany: suszone owoce, bakalie, koncentraty owocowe, produkty mączne, przetwory z ziemniaków.  Zaburzają pracę jelit, powodują nudności i bóle głowy, mogą wypłukiwać witaminę B12. 
  • E230, E231, E232, bifenyl, ortofenylofenol, ortofenylofenolan sodu: owoce cytrusowe, to również środek grzybobójczy! Może powodować alergie skórne

“Idealna” konsystencja

Emulgatory E400-499 to środki spulchniające i żelujące. Umożliwiają połączenie się składników w jednolitą konsystencję. Większość z nich jest pochodzenia naturalnego. Jednak w produktach kryją się wyjątki, których należy unikać.

  • E400 kwas alginowy: produkty dla niemowląt, dżemy, galaretki, budynie, mogą wypłukiwać minerały z organizmu, są szczególnie niewskazane dla ciężarnych,
  • E407 karagen: mleko w proszku, zagęszczone, śmietanki, dżemy, galaretki. Może przyczyniać się do owrzodzenia jelit i żołądka, zmniejszenia wchłanialności witamin i minerałów. Szczególnie niewskazany dla dzieci,
  • E450 difosforany: znajdziemy w soli, chipsach, przetworach mięsnych, herbatach i produktach instant. Mogą być czynnikiem przyczyniającym się do osteoporozy, mniejszego wchłaniania żelaza, magnezu i wapnia,

Sztuczne smaczki

Wzmacniacze smaku F600-F699. Niedozwolone jest umieszczanie ich w żywności przeznaczonej niemowlętom i maluchom. Najpowszechniej występującym jest chiński ulubieniec E621, czyli znany wszystkim glutaminian sodu. Występuje w sosach, produktach instant, kostkach rosołowych, przekąskach, napojach, mięsie czy lubianych przez dzieci paluszkach rybnych. Może powodować bóle głowy, nudności, pokrzywkę bądź inne reakcje alergiczne. 

Gorzko-słodka prawda

W składzie masowej ilości produktów żywnościowych możemy znaleźć znany każdej mamie syrop glukozowo-fruktozowy. Jest on pozyskiwany z kukurydzy, mimo tego spożywany w niekontrolowanych ilościach może narażać do rozwoju otyłości i cukrzycy. Jakie inne groźne substancje nadają naszej żywności błogo słodki smak? 

  • E951 aspartam: produkty light, gumy, napoje, produkty mleczne i desery bez cukru, płatki śniadaniowe, marmolady, sosy, słodycze. Może być w sumie wszechobecny i przyczyniać się do chorób układu nerwowego i nowotworów oraz wzmagać problemy wrażliwego przewodu pokarmowego
  • E954 sacharyna: występuje żywności takiej jak jej poprzednik oraz jako dodatek do produktów dla dietetyków. Może powodować nowotwory (w szczególności pęcherza)

Jesteśmy tym, co jemy

Żywność wpływa na nasze samopoczucie, dlatego odpowiednio zbilansowana dieta jest tak istotna dla zrównoważonego rozwoju Twoich dzieci. Od pierwszych lat życia należy uczyć malucha zdrowych nawyków żywieniowych. W związku z tym nie pozwól, aby intensywnie sztuczny smak przetworzonego jedzenia królował w Twojej kuchni. Niech Twoje pociechy nauczą się doceniać wartości i smaku domowych posiłków od małego. W ostatnich dekadach ilość chemicznych substancji dodawanych do żywności wzrosła trzykrotnie.W konsekwencji przeciętny człowiek zjada rocznie nawet 2 kg sztucznych składników!!! Teraz, kiedy już wiesz które dodatki do żywności szkodzą Twoim dzieciom i czego należy unikać kupując jedzenie dla swojej rodziny  naucz się podejmować świadome decyzje. Nie wkładaj do koszyka tego co popadnie i koniecznie czytaj etykiety. Niech Twój wybór będzie świadomy i przemyślany. Pozbądź się chemii z talerza Twojego dziecka raz na zawsze!

 

Pages: 1 2
Podziel się z innymi
Kinga Kubel
Kinga Kubel

Licencjonowana marketerka. Studentka dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Obserwatorka świata i branży reklamowej. Poszukiwaczka twórczych i kreatywnych treści. Fanka wzorzystych skarpetek i hummusa z marchewką. Mama chrzestna dwójki księżniczek. Kandydatka na najlepszą ciocię na świecie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Wpisz szukaną frazę i naciśnij enter.

Droga Użytkowniczko, Drogi Użytkowniku!

 

W związku z odwiedzeniem naszego serwisu internetowego informujemy, że przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. Twojej aktywności lub urządzeń. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Stosujemy pliki cookies, aby ułatwić korzystanie z serwisu. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close